Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αιγάλεω όρος, Ποικίλο όρος και λίμνη Κουμουνδούρου

Αγαπητοί φίλοι,
στις 29-7-2010, καταθέσαμε στον Οργανισμό της Αθήνας (ΟΡΣΑ), με αριθμό πρωτ. 2881 και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ-Γραφείο Υπουργού), με αριθμό πρωτ. 7655, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τον χαρακτηρισμό του οικοσυστήματος Αιγάλεω - Ποικίλου & λίμνης Κουμουνδούρου ως περιοχής προστασίας της φύσης και την υπαγωγή της σε νομικό και διαχειριστικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας. Στη πρότασή μας αναφέρονται για πρώτη φορά τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και αναλυτικά στοιχεία για την χλωρίδα και πανίδα.

Σας ζητούμε να υποστηρίξετε το αίτημά μας με την δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας μας.
Θα σας κρατούμε ενήμερους για τη εξέλιξη της υπόθεσης.

Ειρήνη Βαλλιανάτου, Τάσος Λύτρας, Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω, Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη « ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ »,
Περιβαλλοντικός Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου "Ο Δαφναίος Απόλλων", Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου.Πρόταση για προστασία Ποικίλου όρους-Αιγάλεω 2010                                                             Εδώ κλικ για τον χάρτη που περιλαμβάνει την περιοχή του άρθρου 21 ν. 2742/99 (ισχύον νομικό καθεστώς) και τις ζώνες χρήσεων γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου